4. Care este metoda de finantare prevazuta de lege a masurilor de renaturare a bazinelor de tailing de la CNU Feldioara/Nuclearelectrica?
Raspuns 4 CNCAN: În conformitate cu prevederile Ordinului Ministerului Industriei și Resurselor nr. 273/2001 a aprobat Manualul de Închidere a Minelor, samina privind implementarea programelor de închidere a minelor alocarea de fonduri și urmărirea derulării lucrărilor de închidere și post-închidere cad în sarcina ministerului de resort, actualmente Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, prin Direcția Resurse Minerale. Aceste activități de efectuează prin Societatea de Conservare si Închidere a Minelor CONVERSMIN SA București.
În anul 2004 a fost emisă Hotărârea Guvernului României nr. 1846/28.10.2004 privind aprobarea conservării, închiderii definitive și monitorizării unor mine și cariere, etapa a 9-a, care aprobă fondurile necesare (la nivel de studiu de fezabilitate) conservării, închiderii și ecologizării obiectivelor miniere Dobrei și Cetățuia II – Compartimentul 1 de la Feldioara.
Documentația de conservare. închidere și ecologizare iazului Cetățuia II – Compartimentul I cuprinde pe lângă programele tehnice și tehnologice și un program de reconstrucție ecologică și de prevenire a deteriorării mediului.
10. Au fost incluse in PNRR proiecte de finantare pentru monitorizare starii de mediu si/sau de renaturare a perimentrului tailingurilor de la Feldioara de catre operatorul vechi sau cel actual?
Raspuns 10 CNCAN: Nu sunt incluse în PNRR proiecte de finanțare pentru monitorizarea mediului și/sau dezafectarea (închiderea și ecologizarea) lazurilor de steril de la Feldioara.
11. Au fost solicitate finantari nerambursabile europene prin proiecte de finantare pentru monitorizare starii de mediu si/sau de renaturare a perimentrului tailingurilor de la Fledioara de catre operatorul vechi sau cel actual?
Raspuns 11 CNCAN: Nu au fost solicitate finanțări nerambursabile europene prin proiecte de finanțare pentru monitorizarea mediului și/sau dezafectarea (închiderea și ecologizarea) iazurilor de steril de la Feldioara deorece:
Autorizațiile pe baza cărora au fost desfășurate în trecut și sunt desfășurate în prezent activitățile în domeniul nuclear pe platforma industrială de la Feldioara, județul Brașov, de către Compania Națională a Uraniului S.A. — Punct de lucru Feldioara și Fabrica de Prelucrare a Concentratelor de Uraniu Feldioara S.R.L. (Filială a S.C. Nuclearolectrica S.A.) au fost emise de C.N.C.A.N. numai după ce s-a verificat și s-a constatat că solicitanții menționați au elaborat și implementează un program complex de monitorizare a factorilor de mediului, dispun și au alocat mijloacele materiale, umane și financiare necesare realizării programului de monitorizare a mediului;
Nu este prevăzută dezafectarea (închiderea și ecologizarea) iazurilor de steril de la Feldioara, cu excepția Compartimentului 1 al iazului Cetățuia II, deoarece nu este planificată încetarea în viitorul imediat a activităților în domeniul nuclear ce se desfășoară pe platforma industrială de la Feldioara, județul Brașov.
12. Este deschis Fondul de Mediu pentru finantarea acestor programe necesare de inchidere si renaturare a perimetrului?
Raspuns 12 CNCAN: Fondul de Mediu nu este deschis pentru finanțarea programelor de monitorizare a mediului și/sau de dezafectare (închidere și ecologizare) a iazurilor de steril de la Feldioara.
34. Finantarea renaturarii permitetrului se poate derula prin ANDR? Intra deseurile din Depozitul Final de la Fedlioara si tailingurile in cadrul legislatiei care reglementeaza deseurile nucleare sau se incadreaz in legea minelor resp. a inchiderii minelor? Ce fonduri sunt prevazute in acest caz?
Raspuns 34 CNCAN: Deșeurile din Depozitul de dispunere finala a deșeurilor radioactive solide de joasa activitate și deșeurile din iazurile de steril (șlam) de la Feidioara se găsesc sub incidența Ordinului Ministerului Industriei și Resurselor nr. 273/2001 care a aprobat Manualul de Inchidere a Minelor respectiv prevederilor Legii minelor.
Sarcinile privind implementarea programelor de închidere a minelor, alocarea de fonduri si urmărirea drulării lucrărilor de închidere și post-închidere sunt în responsabilitatea minisiełului de resort, actuabnente Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, prin Direcția Resurse Minerale, aceste activități derulându-se prin Societatea de Conservare și Închidere a a minelor CONVERSMIN SA București.
A se vedea și răspunsul la întrebarea nr. 4.