Institutii principale implicate in controlul activitatilor nucleare civile

  • Comisia Nationala pt Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN)
  • Compania Nationala a Uraniului SA (CNU)
  • Nuclearelectrica SA (NE)
  • Agentia de Protectie a Mediului Brasov (APMBV)
  • Administratia Bazinala a Apelor Olt (ABA Olt)
  • Directia de Sanatate Publica Brasov (DSPBV)
  • Prefectura Brasov
  • Primaria Feldioara
  • Consiliul Judetean Brasov (CJBV)
  • etc.

5.   Cine este detinatorul “Depozitului de Dispunere Finală Deşeuri Solide de Joasă Activitate de la Feldioara” dupa achizitia de catre Nuclearelectrica a unor active de la CNU Sucursala Feldioara? CNU Feldioara sau Nuclearelectrica?

Raspuns 5 CNCAN: Depozitul de Dispunere Finală de Deșeuri Solide de Joasă Activitate de la Feldioara este deținut în  prezent de Compania Națională a Uraniului S.A. prin Punctul de lucru Feldioara.

6.   Cine este detinatorul actual al Tailingurilor CetatuiaI, CetatuiaII si Mittelzop? CNU sau Nuclearelectrica? Va rugam sa ne puneti la dispozitie si obligatiile acestei entitati legate de finantarea inchiderii si renaturarii perimetrului tailingurilor.

Raspuns 6 CNCAN: Iazul cu apă industrială Cetățuia I șiiazurile de sterilrezultat de la prepararea minereurilor de uraniu Cetățuia II și Mittelzop sunt deținute în prezent de Compania Națională a Uraniului S.A. prin Punctul  de lucru Feldioara.

7.   Exista intentia din partea noului operator de a importa in Romania minereu din afara UE in plus fata de potentialului zacamant Tulghes?

Raspuns 7 CNCAN: Nu se are în vedere importul de minereu de uraniu din afara sau din interiorul UE în viitorul apropiat.

8.   Care este metoda prin care tailingurile vor fi prelucrate? Se vor aplica aceleasi metode ca in cazul Wismut AG din Germania? In caz ca da, care sunt costurile estimate si perioada de timp in care acestea vor fi exeutate? 

Raspuns 8 CNCAN: Se va analiza dacă este este rentabil din punct de vedere economic ca sterilul din iazul Cetățuia II  Compartimentul 1 să fie recirculat pe fluxul tehnologic de la Feldioara în scopul recuperării avansate a metalului. Nu se va aplica aceeași metodă de procesare a sterilului ca în cazul Wismut AG din Germania pentru faptul că sterilul existent în iazurile de la Feldioara provine de la minereuri din România care spre deosebire de cele din Germania au avut conținuturi cu mult mai mic de sulfuri și în consecință au un potențial mult mai redus de a afecta apele subterane, întrucât nu generează acid.

9.   Cine este responsabil de dezvoltarea, implementarea si monitorizarea planului de renaturare al zonei tailingurilor?

A se vedea răspunsurile la înfrebările 3 și 4.

24.   Exista colaborari cu entitati private sau ONGuri implicate in monitorizarea factorilor si indicatorilor de mediu?

Raspuns 24 CNCAN: Nu există colaborări cu entități private sau ONG-uri implicate în monitorizarea factorilor de mediu si nu au fost solicitări în acest sens.

25.   Cine este detinatorul barajelor tailingurilor? Cand au fost efectuate ultimile analize geotehnice legate de starea acestora?

Raspuns 25 CNCAN: În prezent, deținătorul barajelor de la iazurile de steril (șlam) de la Feldioara este Compania Națională a Uraniului S.A. prin Punctul de lucru Feldioara.

33.   In cazul lichidarii CNU cine va fi detinatorul perimetrului ? Ce institutie a Statului Roman preia suprafetele de teren in acest caz de la CNU?

Raspuns 26 CNCAN: Este prematur de a răspunde la această întrebare deoarece nu se întrevede lichidarea Companiei Naționale a Uraniului S.A. în viitorul imediat.